Aloite – Lapin hyvinvointialueen laadittava kustannusarvio matkailun vaikutuksista

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien Lapin hyvinvointialueen valtuustoryhmän aloite

Hyvinvointialueemme rahoitus jo lähtövaiheessa on kuluvalle vuodelle 43 miljoonaa alimittainen. Rahoitusmalli ei ole missään nimessä täydellinen. Räikein puute rahoituksen laskentamallissa on matkailun totaalinen unohtaminen.

Lapissa asuu noin 180 000 ihmistä. Asukasmäärä huomioidaan rahoituksessa. Maakunnassamme on kuitenkin vuosittain noin kolme miljoonaa matkailijayöpymistä. Matkailu Lappiin ei ole myöskään pelkkää kaupungilla kävelyä ja hotellissa makoilua, vaan turistit ajavat moottorikelkoilla, valjakoilla sekä laskettelevat ja vaeltavat upeassa luonnossamme. Valitettavasti myös jäihin upoten, luita murtaen ja eksyen. Suuri osa turisteista on myös hyvin kokemattomia lumen, kylmän ja liukkauden kanssa; tutustuen niihin esimerkiksi vuokra-auton ratista – sekä vauhdissa että penkassa.

Lapin pelastuslaitos on omalla tuhat luvullaan väestöön suhteutetuissa tehtävämäärissä. Hyvinvointialueemme alueella pelastuslaitos suorittaa yli 2000 tehtävää per satatuhatta asukasta, muun Suomen jäädessä ykkösellä alkaviin lukuihin. Tehtävistä noin tuhat vuodessa liittyy matkailijoihin, ja määrä on kasvussa. Huomattavasti suuremmista tehtävämääristä huolimatta kalusto pelastuslaitoksella on huomattavasti vanhempaa kuin maassa keskimäärin.

Meillä on tarjota matkailijoille ainutlaatuisia elämyksiä – joiden turvallisuudesta emme voi tinkiä. Matkailun elinehto on turvallisuuden ja pelastusresurssien riittäminen. Tästä ovat myös matkanjärjestäjät ja eri maiden suurlähettiläät kiinnostuneita. Turvallisuuden varmistaminen vaatii äkkitehtäviä lisäksi myös ennakointia, ennaltaehkäisyä sekä suunnittelua.

Matkailijat aiheuttavat myös runsasta käyttöä ensihoidolle ja päivystykselliselle sairaanhoidolle, mikä joudutaan huomioimaan lähtökohtaisestikin niukassa resurssoinnissa.

Koska rahoitus ei huomioi Lapin matkailun erityispiirteitä eikä varsinkaan sen volyymia, on rakenteellisesti tehty lähes mahdottomaksi onnistua palveluiden rahoittamisessa. Rahoituksen tullessa samasta valtion pussista, asettuu kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen vaaraan riittämättömän laskentamallin vuoksi.

Vaikuttaa ilmiselvältä, että rahoitusmallia laadittaessa ei ole ollenkaan ymmärretty Lapin matkailun merkitystä ja luonnetta.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esittää, että Lapin hyvinvointialue laatii matkailun vaikutuksista hyvinvointialueen palveluihin ja kustannuksiin arvion, ja lausuu siitä valtiovarain-, sisä- sekä sosiaali- ja terveysministeriöille sekä kaikille eduskuntapuolueille, jotta rahoituspohjan vuotava reikä saadaan tilkittyä mahdollisimman pian.

Rovaniemellä 6.2.2022

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä

Lisätiedot valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kategoriat: Uutinen