Holhousta vähemmän – yrittäjyyttä enemmän

Suomi on sittenkin eurooppalainen maa. Tuorein osoitus siitä on alkoholilain uudistus, johon hallitus hyväksyi 19.5. joukon vapautuksia ja monopoliaseman purkua. Tarkoituksena uudistuksella on lisätä yritteliäisyyttä ja työpaikkoja pienpanimoalalla, kaupan sektorilla ja ravintola-alalla sekä vähentää ns. hallinnollista taakkaa, josta erityisesti ravintola-alalla on kritisoitu. Asiakkaana tervehdin kiitollisena tulevia uudistuksia, jotka vähentävät myös ihmisten turhaa holhoamista.

Lisävapaudesta nauttivat erityisesti ravintolat ja niiden asiakkaat. Ravintoloiden aukioloajat vapautetaan kokonaan, ja samalla anniskelun jatkoaikaluvista luovutaan. Anniskelua saa pelkällä ilmoituksella jatkaa klo 4.00:ään saakka. Tämä toivottavasti siirtää myös alkoholinkulutuksen valvottuihin ravintolaoloihin. Lakimuutoksen jälkeen asiakkaat saavat ostaa suosikkioluttaan myös mukaansa. Ravintolat saavat ulosmyyntioikeuden samoilla ehdoilla kuin päivittäistavarakauppa, eli enintään 5,5-prosenttisiin juomiin klo 21.00 saakka. Esimerkiksi uimarannalla voi siis jo ensi vuoden kesänä ostaa rantakioskista kylmän oluen rannalla nautiskeltavaksi.

Ravintolassa anniskelutyöhön liittyviä pikkutarkkoja sääntöjä ja byrokratiaa vähennetään. Uudistukset helpottavat työllistämistä esim kausityöntekijöiden palkkaamista, mikä auttaa sekä ravintoloita että mahdollisia työntekijöitä kuten opiskelijoita. Yksi tärkein pyrkimys uudistuksella on poistaa työn teettämisen esteet. Tällä hetkellä happy hour –tarjousten mainostaminen on kielletty. Saavutetun ratkaisun myötä ne voidaan vapauttaa.

Ravintoloiden osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on kuitenkin merkittävästi laskenut 9 %iin ja kulutus on siirtynyt yksityistiloihin pois valvotuista olosuhteista, jolloin se vaikuttaa myös verotuloihin ja työllisyyteen. Jatkossa tulisi vielä verouudistuksessa varmistaa ravintolatoimialan elinvoimaisuus.

Nyt sovitussa uudistuksessa anniskelualuesääntelyä ja lupabyrokratia vähennetään. Jatkossa sallitaan ravintoloiden yhteiset ns. food court-alueet, jolloin erilliset olutkarsinat jäävät historiaan. Kulttuurin ja ulkoilmatapahtumien ystäviä ilahduttaa myös anniskelun helpottaminen siten, että ravintola voi perustaa tilapäisen anniskelupaikan festivaaleille pelkällä ilmoituksella. Myös alueen yritystilaisuuksiin ja juhlapaikkoihin voi järjestää anniskelun pelkällä ilmoituksella.

Pienpanimot saavat oikeuden myydä ulos tuotteitaan valmistuspaikalta 5,5-prosenttisiin asti ilman erityisvaatimuksia. Tällä muutoksella parannetaan kotimaisten erikoisoluiden mahdollisuuksia saada tuotteitaan kuluttajien saataville.

Alkoholilain kokonaisuudistuksesta neuvoteltu kokonaispaketti on järkevä askel kohti laajempaa valinnanvapautta, uusia työtilaisuuksia ja elinkeinotoiminnan mahdollisuuksia. Asiakas kiittää.

Taina Torvela
Kokoomuksen Rovaniemen Kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja

Kategoriat: Uutinen