Lapin Kokoomus ei näe hyvää hallituksen sote-mallissa

Lapin Kokoomus ei hyväksy Marinin hallituksen esittämää sote-mallia

– Lapin Kokoomus haluaa kehittää tasapainoisesti koko Lappia. Hallituksen nyt esittelemä hallintomalli ei ole Lappia kehittävä, vaan keskittämällä rajusti päätöksentekoa ja palveluita se uhkaa tulevaisuuden kehitysnäkymiä ja ihmisten palveluiden saatavuutta, sanoo Lapin Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto.

 

Hallitus esitteli tiistaina esityksensä sote-uudistuksesta, jossa Suomeen perustettaisiin uusi maakuntien sijaan hyvinvointialueiksi kutsuttavista yksiköistä koostuva hallinnon taso. Uusia hyvinvointialueita perustettaisiin 21 ja lisäksi Helsingin kaupunki toimisi omana alueenaan.

– Esitetyistä hyvinvointialueista tulee hallituksen esityksessä käytännössä sosiaali- ja terveysministeriön alatoimistoja, joille annetaan päätettäväksi vain ikävät asiat sekä malli on päätöksenteon ja palveluiden osalta rajusti keskittävä”, toteaa Lapin Kokoomus ry:n varapuheenjohtaja Riitta Savukoski.

 

Hallituksen esitys vaikuttaisi erityisen voimakkaasti Meri-Lapin sairaanhoitoon, jossa yhteisyrityssopimus Mehiläinen Länsi-Pohjan osalta mitätöityisi.

– Hallituksen myöntämä näennäinen jatkoaika ilman rahoitusratkaisua ja sen hyväksymä ulkoistuksen purku ajavat Lapin hyvinvointialueen lopettamaan Länsi-Pohjan keskussairaalan viimeistään 10 vuoden ylimenokauden jälkeen. Tämä ei ole oikeusvaltioperiaatteen, eikä hyvän hallinnon mukaista toimintaa, peräänkuuluttaa Lapin Kokoomus ry:n varapuheenjohtaja Antti Kaarlela.

 

Kokoomus toteaa kannanotossaan, että Lapin hyvinvointialue tarvitsee kaksi keskussairaalaa, joiden toimintaan sote-lainsäädännössä tulee osoittaa riittävä rahoitus. Kokoomuksen mukaan vain siten turvataan Lapin kehittymisen kannalta riittävät terveyspalvelut koko pitkien etäisyyksien maakunnassa.

Lisätietoja:

Kategoriat: Julkilausuma, Uutinen